- Komerční sdělení-spot_img

Jak dopřát tělu láskyplnou péči a navázat s ním vztah

spot_img

Každý den je ideální příležitostí k vytvoření lepšího kontaktu s vlastním tělem, které někdy ani pořádně nevnímáme. Naši pozornost odvádí řada jiných podnětů – péče o domácnost, pracovní úkoly, vztahy s lidmi. V koloběhu různorodých podnětů člověk snadno ztrácí kontakt sám se sebou.

Když pak vidíme obrázky modelek v krajkovém prádle, tak si jen smutně povzdechneme, že naše tělo už nevypadá tak, aby vzbudilo v někom romantické představy. Ale co když se mýlíme?

Psychologické průzkumy z různých končin světa potvrzují, že ženy nedokážou objektivně posoudit svoji fyzickou schránku. Paradoxně, čím jsou mladší, tím bývají vůči sobě kritičtější. V období, kdy jsou pro své okolí nejatraktivnější, obvykle bojují s největšími komplexy. Obvykle mají tendenci přehnaně kriticky vnímat své nedostatky a přehlížet to, co je na nich krásné.

Čtěte také:

Pěstování skalniček: Krásná skalka na zahradě

Dobrá zpráva je, že postoje tohoto typu lze změnit. Nejlepší je začít s tím hned. Když se přitom dokážeme vnímat novým, laskavějším způsobem, automaticky se z nás stanou i lepší milenky a manželky. A co je nejdůležitější, navážeme lepší vztah nejen se svým okolím, ale také samy se sebou.

Navažte kontakt
Prvním krokem by mělo být přeladění pozornosti z okolního světa na svoji tělesnou schránku. Přitom nám mohou pomoci jednoduché úkony spojené s každodenní péčí o tělo. Důležité je nedělat je automaticky, ale s vědomou pozorností.

Pokuste se při sprchování, čištění zubů, mytí a úpravě vlasů nebo holení podpaží soustředit na to, co právě děláte. Věnujte chvilku své pokožce, svalům, nehtům, zubům… Vypusťte přitom z mysli vše, co vás zatěžuje.

Vypadá to na první pohled jednoduše, ale v praxi to až tak snadné není. Mysl má často tendenci toulat se v minulosti nebo v budoucnosti. Činnosti spojené s péčí o tělo pak probíhají jen automaticky, bez skutečné účasti vědomí. Pokud je to i váš případ, vyzkoušejte techniku, kterou popsal spisovatel Dan Millman ve své knize Cesta klidného bojovníka.

Její hrdina se snaží navázat kontakt se svým tělem automasáží. Postupuje zdola nahoru, od konečků prstů na nohou přes celé tělo až po temeno hlavy. Přitom masíruje nejen svaly, ale také šlachy a kosti, prociťuje do hloubky jednotlivé struktury, ze kterých se skládá jeho tělesná schránka. Když tuto masážní techniku ​​spojíme s nanášením ošetřujícího oleje, získáte kromě celkového uvolnění také výrazný zkrášlující efekt.

Několik kosmetických značek, zejména ty, které jsou zaměřeny na čisté přírodní produkty, nabízejí výrobky, které se hodí k ošetření těla, pleti obličeje i vlasové pokožky. Vysoce regenerační schopnost mají ty, které jsou obohaceny o arganový nebo jojobový olej, detoxikaci podporuje kokosový olej a hydrataci aloe vera.

Kultivace krásy
Když žena vědomě pečuje o své tělo, dává tím okolí signál, že si váží sebe samu a tím i zvyšuje svou přitažlivost. Je dokázáno, že muži umí tolerovat drobné nedostatky na ženském těle, jako jsou například celulitida nebo ne zcela dokonalé proporce, vždy si však všimnou neupravených nehtů, chloupků na nohou a v podpaží.

To jsou v naší kultuře věci, které se pokládají za projev nedbalosti. A přestože v některých feministických kruzích se ženy proti těmto stereotypům bouří, jedno změnit nedokážou – upravená žena je vždy přitažlivější než neupravená.

Pozitivní je, že kultivovaností lze korigovat i některé vrozené nedostatky nebo stopy času. Česká kostymérka a stylistka Dagmar Březinová, která je ztělesněním neskutečného sexappealu iv pokročilém věku, se například řídí celý život heslem: „Čím více let máš, tím více se o sebe starej.“

Nikdy ji neuvidíte bez dokonalé pedikúry, manikúry a upraveného účesu. Tato „svatá trojice“ spolehlivě zajistí auru přitažlivosti bez ohledu na datum narození. Tvoří totiž základ toho, čemu se říká celkový dojem. A ten vždy převáží nad detaily, jako jsou drobné vrásky nebo jiné mikroskopické nedostatky, které tak urputně sledujeme ve zvětšovacích zrcátkách.

Hubnout nebo nehubnout?
Současnost nemá jednoznačný ideál krásy. V kurzu je postava s mušecí váhou, jakou má Victoria Beckham nebo Keira Knightley, ale také křivky „krev a mléko“ á la Scarlett Johanssem. Plnoštíhlé krásky jako zpěvačka Adele nebo modelka Ashley Graham dokonce jdou ještě dál – ukazují světu, že krásná může být i žena s nadváhou.

A kupodivu jim dává za pravdu i lékařská obec. Ukazuje se totiž, že mírná nadváha je pro ženu zdravější než podváha. Nad hubnutím ze zdravotních důvodů je třeba se zamýšlet jen tehdy, jde-li o obezitu s BMI nad hodnotou třicet. Teprve za touto hranicí se zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.

Dalším objektivním kritériem je šířka pasu. Pokud u průměrné ženy přesáhne hranici osmdesát centimetrů, je to varovný signál, že by měla zhubnout. Tuk, který se hromadí v oblasti břicha, je totiž nebezpečnější než ten, který se ukládá na stehnech a bocích.

Zdravý jídelníček a přiměřený pohyb by však neměly být součástí našeho životního stylu jen v období, kdy potřebujeme shazovat nadbytečné kilogramy. Měl by být, stejně jako kosmetická péče, projevem lásky k našemu tělu. Zda jsme takového citu vůbec schopny může ukázat jednoduchý psychologický test.

Postavte se nahé před zrcadlo a všimněte si, co ve vás obraz, který v něm vidíte, vyvolává. Spokojenost nebo znechucení? Možná je to něco mezi tím. V takovém případě zkuste zjistit, zda ve vás převládají pozitivní nebo negativní reakce.

Pokud je odpověď negativní, znamená to, že něco narušilo zdravý vztah k vašemu tělu. Mohly to být imaginární vlivy z médií, konkrétní osoba, která k vám měla nebo má blízký vztah nebo neurotická porucha, která s vaším tělem zdánlivě vůbec nesouvisí. A přece vás obírá o radost z fyzického bytí.

Je důležité přijít na to, o co vlastně jde. Někdo to dokáže sám, jiný potřebuje pomoc psychologa. S odhalením konkrétní příčiny automaticky přichází pocit úlevy a velkého vysvobození, což nakonec vede k láskyplnějšímu prožívání života.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora